Zelf sushi maken

Stap 1: de rijst

- Giet 500 gram sushirijst in een vergiet en spoel de rijst, onder een lopende kraan, grondig af totdat het uitlekkende water volledige helder is. Laat de rijst ongeveer dertig minuten rusten. De rijst kan dan het vocht opnemen.
- Vul een pan (met deksel!) of rijstkoker met de rijst en ongeveer 750 ml water. Breng de rijst op hoog vuur aan de kook en laat de rijst 2 minuten doorkoken. Zet het vuur vervolgens middel hoog en laat het 5 minuten koken. Zet dan het vuur laag en laat het nog ongeveer 10 minuten koken. Verwijder de deksel niet tijdens het koken.
- Zet het vuur uit of haal de rijst van de warmtebron af. Vervang de deksel door een schone theedoek en laat de rijst ongeveer 10 tot 15 minuten rusten. Ga verder met stap 2.

Stap 2: de azijn

- Verwarm (dus niet koken!) 6 eetlepels azijn met 2 theelepels zout en 4 theelepels suiker. Blijf roeren tot de suiker en het zout volledig opgelost zijn in de azijn. Verdeel de rijst in een lage schaal. Hoe dunner de laag rijst, hoe gelijkmatiger het afkoelt. Sprenkel de azijn gelijkmatig over de rijst en laat de rijst afkoelen tot lichaamstemperatuur (37 graden). Ondertussen kunt u beginnen aan stap 3.

Stap 3: de ingrediënten

- Tonijn, zalm en surimi: snijd de tonijn, zalm en surimi in stroken van ongeveer 0,5 bij 0,5 cm.
- Komkommer: verwijder de schil en snijd de komkommer vervolgens in stroken van 0,5 bij 0,5 cm.
- Advocato: pel de advocado, snijdt hem door midden en verwijder de pit. Snijd hem vervolgens in stroken van
ongeveer 0,5 bij 0,5 cm.

Stap 4: de sushi:

 Maki:

- Leg een norivel* op je bamboematje. Leg het vel met de glimmende kant naar beneden.
- Zet een bak water naast u neer en maak u handen nat. Op deze manier voorkomt u dat de rijst aan uw handen
blijft plakken. Bedek het norivel met een dun laagje rijst. Laat aan de bovenkant een strook van ongeveer 1,5 cm onbedekt. Dit randje gebruik je straks om je sushi goed dicht te rollen. Wanneer je het hele vel met rijst bedekt, valt je sushi straks uit elkaar.
- Leg halverwege de rijst een strook met ingrediënten neer. Bijvoorbeeld: zalm & avocado, surimi & komkommer of tonijn & avocado.
- Rol de sushi dicht, met behulp van het bamboematje. Begin aan de onderkant met rollen, bij de rand die volledig bedekt is met rijst. Rol van je af, zodat je aan het einde een stuk onbedekt norivel hebt om hem mooi dicht te rollen.
- Snijd de rol met een scherp mes in gelijke stukjes.
- *Tip: wilt u kleinere maki’s? Halveer dan een norivel. Er kan nu minder rijst in een rol en de rol is daarom kleiner.

Nigiri:

- Vorm met natte handen kleine blokjes van ongeveer 1,5 x 1,5 x 4 cm.
- Leg een ingrediënt naar keuze op het blokje
- Knip van een norivel een aantal strookjes van ongeveer 0,5 cm af
- Wikkel het strookje norivel om de het rijstblokje met daarop het ingrediënt.