Recept: Zalm met citroensaus en lente-ui

Indien u op zoek bent naar een lekker visgerechtje dat eenvoudig te bereiden is, is deze oven gebakken zalm met citroensaus en lente-ui ongetwijfeld iets voor jou. Dit lekkere gerechtje is niet alleen bijzonder licht, daarnaast zorgt de frisse toets er voor dat het een echte aanrader is op een warme zomerdag. Mocht u geen echte liefhebber zijn van zalm, dan is het ook mogelijk om dit gerecht te bereiden met een andere vis. Ook met name kabeljauw en victoriabaars lenen zich hier perfect voor.

Ingrediënten:

Om de oven gebakken zalm met citroensaus en lente-ui klaar te maken dient u de volgende ingrediënten in huis te halen:

  • 1 kilogram aardappelen
  • 1 citroen
  • 1 bosje lente-ui
  • 4 stukken zalm (van ongeveer 125 gram) of een andere vis
  • 600 gram spinazie
  • 1 tl honing
  • 200 ml boter
  • 4 el groene kruiden (gemengd)
  • Vloeibare margarine
  • Een bouillonblokje

Bereiding:

Vooraleer we beginnen met het bereiden van dit gerechtje dient u de oven op 180 graden voor te verwarmen. Terwijl dit gebeurt kunt u de aardappelen schillen. Snijd ze in vier en kook ze gedurende een periode van 20 minuten gaar. Giet ze vervolgens af en pers een citroen uit. Neem daarna de lente-uitjes en snijd ze in smalle ringen.

Wanneer bovenstaande is gebeurd neemt u een ovenvaste schaal waar u de vloeibare margarine in doet. Leg er daarna de zalmfilets in en voeg 1 tl citroensap toe. Plaats de zalm nu in de voorverwarmde oven en laat ze gedurende 10 à 12 minuten bakken. Let op, bij het bepalen van de gaartijd dient u rekening te houden met de dikte van vis. Hoe dikker de vis, des te langer deze nodig heeft om echt gaar te worden.

Ondertussen is het tijd geworden om de 2 el vloeibare margarine te verwarmen in een grote, diepe pan. Neem vervolgens de spinazie en schep ze erdoor. Vervolgens moet u de spinazie zo'n 6 minuten de tijd geven om wat te slinken en gaar te worden. Let wel, verlies het gerecht niet uit het oog en schep ze regelmatig om. De kruiding door middel van peper gebeurt naar eigen smaak.

Nu neemt u terug 2 el vloeibare margarine die u in een steelpannetje doet. Voeg er de lente-uiringetjes in toe en bak ze gedurende een periode van 2 minuten. Neem nu 3 el citroensap, voeg ze er bij en laat het geheel zo'n 5 seconden bruisen. Inmiddels is het tijd geworden om de honing toe te voegen evenals 150 ml delifine en een half bouillonblokje. Roer het geheel door gebruik te maken van een garde tot het bouillonketeltje volledig is opgelost. Laat de saus vervolgens enkele minuten koken tot ze iets dikker is geworden. Ook dit geheel wordt naar smaak gekruid door middel van peper.

Uw visgerecht is nu bijna klaar. Uiteraard zijn er echter nog de aardappelen. Deze gaan we fijnstampen en er vervolgens 50 ml delifine en 3 eetlepels groene kruiden aan toevoegen. De kruiding gebeurt ook hier door middel van peper en zout. Neem nu de aardappelpuree evenals de spinazie en verdeel ze over vier borden. Leg de zalm er ook bij en schep de saus er overheen. Neem nu de rest van de kruiden om het gerechtje mee te bestrooien en zie daar, u heeft een heerlijk visgerecht klaargemaakt in amper 25 à 30 minuten tijd!