Recept: Gebakken schol met basilicumsaus

Basilicum kenmerkt zich door een bijzondere smaak waar heel veel mensen wild van zijn. De smaak van basilicum brengt bovendien als grote voordeel met zich mee dat het past bij verschillende soorten gerechten en ook vis leent zich hier perfect voor. In dit recept willen we u graag helpen bij het bereiden van een lekkere scholfilet met basilicumsaus, een snel en eenvoudig gerechtje dat iedereen zal weten te waarderen!

Ingrediënten:

Om deze heerlijke gebakken schol klaar te maken met basilicumsaus dient u de volgende ingrediënten in huis te halen:

  • Twee stukken scholfilet
  • 30 gram verse basilicum
  • 1 eetlepel sherryazijn (u kunt ook gebruikmaken van wittewijnazijn)
  • 75 gram Griekse yoghurt
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • Een halve citroen
  • 50 gram bloem
  • 40 gram boter of vloeibare margarine

Bereiding:

Allereerst neemt u de basilicum en doet u deze met de steeltjes in de keukenmachine. Vervolgens voegt u azijn toe evenals 2 of 3 eetlepels water. U kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een hoge kom in combinatie met een staafmixer. Pureer het geheel tot een saus met een gladde structuur ontstaat en meng er vervolgens zowel de yoghurt als de gemalen koriander doorheen. Wanneer u bovenstaande heeft gedaan wordt het sausje op smaak gebracht met behulp van peper en zout. Indien u dat wenst kunt u er voor kiezen om de saus nog iets te verdunnen door het toedienen van meer water. In principe mag de saus voor dit gerecht vrij dun zijn. Neem nu de citroen en knijpt deze uit boven de scholfilet die u heeft aangekocht bij uw favoriete viswinkel. Wrijf de schollen vervolgens in met behulp van peper en zout. Neem nu de bloem en strooi deze op een bord. Wentel de scholfilet er doorheen en schudt vervolgens de overtollige bloem van de vis. Vervolgens neemt u een vispan waarin u de boter verhit en bak de schollen gedurende een periode van 4 à 8 minuten mooi bruin. Let op, wanneer de vis tijdens het bakken wordt omgedraaid zult u nood hebben aan twee spatels. Anders loopt u het risico dat de vis uit elkaar valt wat het gerecht meteen een stuk minder smakelijk doet ogen (en smaken). Serveer de schol na het bakken op warme borden en plaats op ieder bord een klein schaaltje met de lekkere basilicumsaus.

Extra tip:

Bent u geen liefhebber van scholfilet? Geen probleem! Dit recept kunt u eveneens perfect gebruiken om bijvoorbeeld sliptong, rode poon of zeebaars klaar te maken met een basilicumsausje.

Bron:

Nederlands Visbureau